Building a Hospice for the Future


Martin House opened in 1987 and our building, with the addition of Whitby Lodge in 2002, has been a wonderful home from home for thousands of families for more than 30 years.

Now, with advancements in medicine, children are living longer, with more complex nursing requirements, and we need to update our facilities to ensure we can continue to provide babies, children, young people and their families with the specialist care they depend on at Martin House.

We’ve been working with our families, staff and volunteers to help us establish how our current building would need to change, to ensure we meet their needs. 
 

We’d like to invite you to Martin House to find out more about our plans at one of our two drop-in sessions on:

Monday 16th December and Tuesday 17th December, 4pm-8pm
Formal presentations taking place at 5pm, 6pm, 7pm


We plan to refurbish and extend our current building to provide more choice and flexibility to families who have a child with a life-limiting condition, enabling us to offer specialist respite care, emergency care, day care facilities, end of life care and care for bereaved families – to name just a few
of our services.

Our plans include:
  • A new wing of children’s bedrooms, with more space, improved facilities, including en-suite bathrooms, offering privacy and dignity to the children who will use them.
  • Create space for a hydrotherapy pool, a facility offered by many other children’s hospices, which families say will be hugely beneficial to them.
  • We would like to provide complimentary therapies and counselling for families and we need dedicated space to do this.
  • The Care Regulator now has stricter regulations which we need to adhere to – for example we would fit double sinks in our bedrooms to
  • assist with infection control.
  • Our design for refurbishment and extension also enables us to maintain privacy for families using our gardens. Many families use our gardens for quiet contemplation and reflection, choosing for their child to take their last breath in peaceful surroundings.
 
Refurb-plan-2.jpg


We are confident our plans will provide a hospice that optimises on space and design, to provide the best possible environment for
children, young people and families for many years to come.

If you have any comments or questions about our refurbishment, fill in the form below, or email your views to refurb@martinhouse.org.uk


If you would like us to respond by phone, please include your phone number
If you would like us to respond by e-mail, please include your e-mail address.